Evaluació de la iniciativa FesEuropa

El passat 20 d’abril vam posar en marxa el projecte FesEuropa. Ara és moment de fer evaluació i, sobretot, pensar, amb l’ajuda de tots, quin pot ser el futur d’aquesta iniciativa.

Posada en marxa.

Des de nuestracausa disposàvem de l’eina que anomenem “Diálogos”. Una eina que aviat passarà a ser software lliure i que està dissenyada amb l’objectiu de fomentar el debat entre institucions, polítics, administracions i ciutadans, on es pot votar i comentar, on es poden fer preguntes o debatre accions. Juntament amb la Fundació Catalunya Europa, dissenyem el projecte FesEuropa: utilitzem l’eina Diálogos per primera vegada i l’emprem perquè els ciutadans de Catalunya formulin preguntes als eurocandidats a les eleccions europees.

Objectius.

L’objectiu que FesEuropa pretenia era fomentar el debat sobre els temes europeus que interessen als ciutadans, amb la finalitat què, ciutadà i polític, en el mateix espai, compartissin coneixement i debatessin, preguntessin i contestessin aquelles qüestions que més afecten als ciutadans. La finalitat última era que el ciutadà se sentís implicat en Europa i que el polític escoltés la seva veu i tingués en compte la seva opinió.

Obertura de FesEuropa als ciutadans

Després d’uns (pocs) dies de proves internes, obrim FesEuropa. La web ja es pot visitar i es difón mitjançant Twitter, Facebook, en el blog i mails als ciutadans. La plataforma tecnològica neix en fase beta i arriben alguns comentaris de programadors i ciutadans proposant algunes millores a l’eina que s’adopten. D’altra banda, apareixen les primeres preguntes. D’altra banda, El Periódico, interessat en la plataforma, acorda tenir un banner a la seva web i, 15 dies abans de les eleccions, publicar el widget que diferents blogs catalans també publiquen. FesEuropa s’estén a la xarxa i ens arriben feed-backs d’arreu d’Europa i d’Espanya, principalment, del Parlament Europeu, interessats en conèixer més detalls del projecte.

Obertura de FesEuropa als eurocandidats

Paral·lelament, ens reunim amb els eurocandidats o amb personal del seu equip per explicar l’objectiu de FesEuropa i que està a la seva disposició. De fet, ja tenen preguntes per respondre. En pocs dies, aconseguim que tots els eurocandidats es donin d’alta a la plataforma i comencin  respondre i a crear debat dins de FesEuropa.

Resultats quantitatius

– S’han formulat un total de 40 preguntes

– Cada pregunta ha tingut una mitjana de 3 comentaris

– S’han donat d’alta 60 persones, d’entre 30 i 33 anys, un 80% homes i un 20% dones

– Algunes preguntes han arribat a rebre més de 500 vots

– S’ha rebut una mitjana de 150 visites diàries (sense tenir en compte les visites comptabilitzades des del widget que, alguns dies ha arribat a 50.000).

– 10 blogs han publicat el widget de FesEuropa

– 511 followers al Twitter i 350 membres al grup de Facebook

– i, el més important: tots els eurocandidats han respost preguntes dels ciutadans

– la major part de preguntes tenien com a tema la importància o no de les eleccions; perquè serveix Europa o dubtes sobre les institucions europees. També es preguntava sobre temes socials, com el permís de maternitat, o quina era la posició davant la normativa de les descàrregues d’internet.

Conclusions

FesEuropa ha estat un dels únics projectes on-line de participació ciutadana a Catalunya on, els eurocandidats catalans i els ciutadans, empraven les mateixes eines per preguntar, debatre i suggerir amb la finalitat d’establir nous ponts i canals de conexió entre la societat i la classe política. Així com des del Parlament Europeu, el Parlament de Catalunya o algunes institucions del País Basc s’han mostrat interessades per l’eina, ha costat que els mitjans de comunicació tradicionals en fessin difusió. D’altra banda, la plataforma ha rebut força visites, i els visitants han votat les preguntes (per votar no calia donar-se d’alta com usuari), i, un petit percentatge s’ha registrat i ha formulat preguntes en text, vídeo i fotos. Potser, per a poder assolir un nombre més elevat d’usuaris i una major implicació per part de la ciutadania, han faltat actes o jornades off-line per presentar la iniciativa, sobretot a associacions europeístes i difondre així, els objectius del projecte.

Futur de FesEuropa

Creiem que el projecte FesEuropa ha de continuar, com un espai de debat i preguntes als diputats europeus, esdevenint un espai de trobada i intercanvi d’opinions entre polítics i ciutadans. Però, des de NuestraCausa i la Fundació Catalunya Europa volem fer més gran aquesta iniciativa i comptar amb sinèrgies i amb l’ajuda de ciutadans, associacions, entitats que creguin que, l’acció dels ciutadans pot fer una millor Europa.

Per això, fem una crida a NuestraCausa perquè ens donis la teva opinió, i ens expliquis o valoris com creus que pot ser FesEuropa i fer plegats un projecte de participació ciutadana en les decisions que es prenen a Europa, un espai d’interrelació entre els ciutadans i els eurodiputats. Ens ajudes a formular el projecte?

Et necessitem per Fer una millor Europa, la dels ciutadans.

Anuncios

Deja un comentario

Archivado bajo Uncategorized

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s