La lluita anti-abstenció a les eleccions europees, per Xavier Peytibi

Xavier Peitibi, politòleg expert en relacions internacionals, publica habitualment al seu blog e-xaps: partits polítics i internet posts relacionats amb la Unió Europea. Publiquem aquí, de nou, un dels seus darrers posts, on fa un anàlisi de les diferents eines posades en marxa per frenar l’alt nivell d’abstenció de les Eleccions Europees.

El pròxim 7 de juny tindran lloc les eleccions europees, on per primera vegada votaran els 27 països membres.

En anteriors comicis, l’abstenció ha estat la nota predominant, i és per això, per lluitar contra aquesta abstenció i per donar a conèixer el que es fa en el sí de la Unió Europea, que des de la Comissió s’ha creat una campanya per apropar-se a la ciutadania i per convèncer-los que han de votar, davant d’una Unió Europea que cada vegada, i fins i tot més quan entre en vigor el tractat de Lisboa, tindrà més influència en la nostra vida.

Davant de l’evidència que cada vegada més ciutadans trien no elegir i renuncien a exercir el seu dret al vot, el Parlament Europeu ha decidit canviar d’estratègia per motivar l’electorat i intentar, almenys, frenar la tendència abstencionista dels últims anys. “Volem que la gent vegi que, amb les nostres peculiaritats, som un Parlament normal – explica Jaume Duch, portaveu de la institució per a La Vanguardia-, que quan entre en vigor el tractat de Lisboa tindrà més poder real que els nacionals”. Ja ara, el 70% de l’activitat dels parlaments nacionals consisteix a traslladar normes aprovades a l’UE, encara que el tràmit ocorri anys després i els ciutadans no sempre ho sàpiguen, adverteix Duch.

La campanya comuna llançada per primera vegada per a tota l’UE pel Parlament resulta, per a alguns, agressiva: “Si no vota, no es queixi”. “Si no es molesta a elegir els seus representants, algú ho farà per vostè”, adverteix. El lema comú de la campanya, el mateix en tots els idiomes oficials de l’UE i cooficials a Espanya: “Tu elegeixes”. L’eslògan bé podria traduir-se com tu veuràs, perquè l’estratègia consisteix de fet a posar en relleu el molt que es decideix a Europa i com afecta la vida quotidiana: conciliació familiar, immigració, medi ambient…

Com indiquen al mateix article, la campanya es desplegarà a través de tanques publicitàries, internet, xarxes socials com Facebook i caravanes informatives en tots els estats membres de l’UE amb suport dels governs, a excepció de l’italià, per al qual la campanya resulta poc indicada per al seu país. Potser el que no ha agradat a l’Executiu de Silvio Berlusconi és un dels cartells publicitaris dissenyats per il·lustrar la capacitat d’influència dels votants: tres senyals amb un guàrdia de fronteres, cambres|càmeres de vigilància o una empremta dactilar, que recorda al cens llançat per Roma per controlar la població gitana.

La realitat és que només un 16% dels ciutadans europeus coneixen que les eleccions europees se celebraran el 2009, i que més d’un 50% dels Europeus es mostren ‘molt desinteressats’ o ‘bastant desinteressats’ sobre les eleccions europees.

S’han creat, a més, altres iniciatives per donar a conèixer les eleccions i el que signifiquen:

Ucount4EU, on la gent pot informar-se sobre tots els aspectes de les Eleccions Parlamentàries de la Unió Europea, compartir les seves idees i opinions i realitzar suggeriments sobre el rol de la Unió Europea i el nostre futur comú.

Consultas europeas a la ciudadanía. Els ciutadans tenen un espai per bolcar les seves proposicions, les seves propostes, llegir les d’altres ciutadans, votar-les, valorar-les… i això acabarà el Maig en una cimera europea de ciutadans. Es vota estil digg o meneame, i té bastant de participació.

DebateEU. Fòrum sobre les problemàtiques mundials i europees més apressants, i com afecten la Unió europea

Consultas. Respon a cuaestionarios sobre temàtiques europees específiques que s’estan duent a terme actualment

Can you hear me?. La Comissió Europea i MTV Networks International han anunciat una iniciativa a escala de l’UE cridada «Europa, em sents?», que aspira a incitar els joves a fer sentir la seva veu en les eleccions de juny el Parlament Europeu. «Europa, em sents?», oferirà als joves una plataforma per expressar-se, perquè diguin qui són a la Unió Europea i perquè Brussel·les conegui les seves preocupacions, els seus somnis, les seves queixes i els seus ideals. La campanya assolirà el seu punt culminant el 30 d’abril, quan la joventut es reuneixi a Berlín, Milà, Praga i altres ciutats per cridar: «Europa, em sents?». Així s’animarà els joves a fer-se sentir políticament, participant en les eleccions de juny al Parlament Europeu.

Podeu trobar aquests i altres recursos que anirem afegint en l’espai Elecciones Europa del blog d’Antoni Gutiérrez-Rubí.

Tanmateix, no tot es realitza des de la mateixa Comissió Europea a Brussel·les, sinó que des de les diferents representacions estatals també s’intenta cridar a la participació i a l’interès en el que es fa des de la Unió europea amb diferents armes. Un gran exemple d’això és la iniciativa de la representació de la Comissió Europea de Catalunya i les Balears, ha convidat a 11 periodistes digitals i bloggers catalans i mallorquins a una visita a la Comissió Europea per informar del qual es fa a la Unió i per conèixer de primera mà les institucions comunitàries i els seus principals projectes, a poques setmanes de les eleccions al Parlament europeu.
Entre els blocaires convidats, Enric Xicoy, Narcís Sastre, Albert Medrán, Salvador Grifell i un servidor. Agraeixo a la Comissió i a la seva representació a Barcelona la invitació.

Anuncios

Deja un comentario

Archivado bajo Europa

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s