Per què ens interessa Europa?

Per què ens interessa Europa? Quin impacte tenen en la nostra vida les directives, reglaments i decisions que aprova el Parlament Europeu? Per què has de votar a les eleccions europees del 7 de juny? Què fan els eurodiputats per tu?

Si ens deixem guiar per les enquestes d’opinió, o per la manca d’entusiasme que els partits tenen en la confecció de les llistes europees, o fins i tot pel poc espai que la premsa dedica a temes europeus, seria fàcil arribar a la conclusió que Europa no interessa. És això del tot cert? Seria cert si sabéssim quin impacte té Europa en el nostre món?

Com apuntava Raimon Obiols: “la gent no percep el poder real del Parlament Europeu”. Moltes vegades els eurodiputats tenen més pes en el procés de decisió de la UE que els propis Estats membres. Amb l’entrada en vigor del nou Tractat de Lisboa (en principi prevista per al primer semestre de 2010), els poders dels eurodiputats augmentaran i les decisions es prendran per majoria, fet que hauria de donar més agilitat a la legislació europea. Ara per ara, el 80% de les decisions que pren el Parlament Europeu influeixen en la nostra vida diària: des del menjar que comprem i consumin, fins a la regulació en les tarifes de la telefonia mòbil, la disponibilitat de feines i les hores que hem de treballar a la setmana, la qualitat de l’aire que respirem, les polítiques d’immigració de la Unió o la xarxa d’infraestructures que ens permeten de moure’ns.

Segurament les responsabilitats de la desafecció de la ciutadania estan molt repartides i les solucions per revitalitzar una esfera política que poc a poc serà més i més rellevant per a les nostres vides, també. Però hi ha dues qüestions fonamentals per donar més vida a la democràcia europea: informació més pedagògica i espais per a la participació directa dels ciutadans. I si bé en ambdues qüestions les institucions i la premsa tenen un rol fonamental, què ens queda a la ciutadania? Doncs pressionar i exercir el control perquè l’administració i els mitjans de comunicació siguin eficients i efectius.

El proper 7 de juny, tenim l’oportunitat de triar els nostres representants al Parlament Europeu durant els propers 5 anys, l’única institució transnacional, multilingüe i elegida per sufragi universal directe que hi ha al món. No volem que ningú voti per nosaltres, volem interpel•lar els representants que treballen per a nosaltres, volem preguntar-los què i per què estan promovent determinades polítiques. En això consisteix la democràcia: en fer que les coses canviïn. Fer preguntes, interpel•lar, qüestionar, debatre… Fes teva la Unió Europea. Fes Europa.

Anuncios

1 comentario

Archivado bajo Europa

Una respuesta a “Per què ens interessa Europa?

  1. Pingback: Seguirem fent Europa! « Fes Europa

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s